Ergotherapie richt zich o.a. op het verbeteren van:
Zelfredzaamheid
– zitten, aan- en uitkleden, douchen, tanden poetsen, handen wassen en eten met bestek.
Mobiliteit - transfers, zithouding in de (rol)stoel, jezelf kunnen verplaatsen, (trap)lopen, comfortabel liggen in bed, fietsen.
Vrije tijd
– samen spelen, zichzelf kunnen vermaken, hobby's, (leren) fietsen.
De ergotherapeut kan observeren of een kind zich afwijkend ontwikkelt op deze vlakken en dat in beeld brengen door middel van een observatie en vragenlijsten. Soms is training van vaardigheden alleen niet voldoende, of is het nodig om ouders te coachen bij het omgaan met een kind met een beperking. Daarnaast zijn er veelal aanpassingen en hulpmiddelen nodig om zelfstandig te kunnen functioneren. Ik begeleid ouders bij de aanvraag hiervan bij de juiste instanties, zoals zorgverzekeraar, gemeente/WMO en UWV. Hierbij is advies en behandeling aan huis altijd mogelijk.
Ik heb door de jaren heen een verzameling hulpmiddelen aangelegd, waaronder een driewielfiets, ouder-kind tandem, glijzeil, speciaal schoolmeubilair, aangepast bestek, bekers en andere handige hulpjes. Deze worden regelmatig uitgeleend om uit te proberen of dit een oplossing kan zijn voor jouw situatie.
Ik sta ook voor je klaar als het gaat om advisering voor passend onderwijs. Samenwerkingsverbanden kunnen mij inschakelen voor advies op school. De vraagstellingen kunnen bestaan uit het advies ten aanzien van het deelnemen met een beperking aan het onderwijs; het schrijven, zitten, toe- en doorgankelijkheid van een schoolgebouw, deelnemen aan gymles, gebruik maken van een toilet.
Hierbij kan ik begeleiden bij het aanvragen van hulpmiddelen ten behoeve van het onderwijs bij de UWV. Zoals aangepast meubilair, laptop of een extra mobiliteitshulpmiddel voor gebruik op school.
Via de ergotherapie bestaat de mogelijkheid om aangepast meubilair uit te proberen alvorens aan te vragen.